Historisk tidslinje

1961:

Grundlægger Teddy Øfeldt havde, pga. svag muskulatur, i flere år vægttrænet intensivt og fik som 23-årig idéen, at intensiv træning kan forbedre livskvaliteten for patienter med handicaps. Hans grundtanke var, at hvis patienter med handicaps blot kunne opnå 30 % af, hvad raske kunne opnå, så ville de få bedre livskvalitet.

1967:

Teddy Øfeldt åbnede det første træningscenter – Club Atleth – i København og afprøvede forskellige træningsformer på raske motionister.

1971:

Teddy Øfeldt var klar med sin intensive behandlingsmetode – Øfeldt-Metoden® og behandlede, sammen med bl.a. medarbejder Leon Mackvel, de første lægehenviste patienter med handicaps. Behandlingsresultaterne blev dokumenteret med filmoptagelser.

1973:

Teddy Øfeldt indledte samarbejde med specialist i spastisk lammelse, professor, dr.med. Preben Plum. Grundige funktionsundersøgelser samt journalføring blev indført, og dokumentation for de bemærkelsesværdige behandlingsresultater blev løbende indleveret til myndighederne.

1975:

Behandlingen af lægehenviste patienter med rygsmerter begyndte. Den intensive behandling – Øfeldt-Metoden®, med aktive rygøvelser i smertefasen, var et nybrud med sundhedsvæsenets dengang passive behandlingsformer.

1976:

På Sundhedsstyrelsens anbefaling ændrede Folketinget lovgivningen, så patienter med handicaps kunne få offentligt sygesikringstilskud til behandling hos Teddy Øfeldt – som en forsøgsordning gældende for dele af Sjælland.

Med flytningen til større lokaler blev navnet ændret til Optræningscentret i Karlslunde, og flere træningsterapeuter blev uddannet.

Den 3-årige træningsterapeutuddannelse blev etableret, hvor elever undervises af erfarne terapeuter i den praktiske og teoretiske del af Øfeldt-Metoden® og af eksterne læger i anatomi, fysiologi og sygdomslære.

1981:

Ministeriet ændrede forsøgsordningen fra 1976 til en fast aftale om sygesikringstilskud til behandling af patienter med handicaps.

Flytning til større lokaler i Karlslunde, og flere træningsterapeuter blev uddannet.

1985:

Professor, dr.med. Jens F. Rehfeld og Preben Plum publicerede positive behandlingsresultater for patienter med rygsmerter.

1987:

Myndighederne indførte offentligt sygesikringstilskud til behandling af smertepatienter samt landsdækkende tilskudsmulighed til begge patientgrupper.

1988:

En klinisk randomiseret undersøgelse viste overbevisende effekt af Øfeldt-Metoden® til rygpatienter ift. anden behandling. I perioden efter ændredes behandlingen i resten af sundhedsvæsenet fra ”skåne og hvile” til aktiv behandling.

1991:

Et flertal i Folketinget indførte vederlagsfri behandling hos Teddy Øfeldt til patienter med svært fysisk handicap. Tilskuddet til smertepatienter og patienter med kroniske lammelser blev hævet fra 25 til 40 %.

Virksomheden blev omdannet til et anpartsselskab med en ulønnet bestyrelse bestående af bl.a. professorer og læger. Tidligere medicinaldirektør for Sundhedsstyrelsen Søren K. Sørensen, socialminister Eva Gredal og chef for sikringsstyrelsen, departementschef Per Loft sad i en årrække i Øfeldt Centrenes bestyrelse og har været vigtige for Centrenes udvikling.

1994:

Kvalitetssikring efter professor, dr.med. Steen Stenders princip: Rutinemæssig registrering af undersøgelses- og behandlingsresultater for rygpatienter, patientrapport til henvisende læge og rapport over behandlingskvaliteten for alle behandlede rygpatienter.

Elektronisk vinkelmåler blev udviklet i samarbejde med FORCE TECNOLOGY til måling af ryg- og sædemuskelstyrken.

1996:

Den 1,5-års overbygning til den 3-årige træningsterapeutuddannelse, som seniorassistent med undersøgerfunktion, blev formaliseret.

2002:

Afdelingen i Rødovre åbnede pga. øget patienttilgang, og navnet blev ændret til Øfeldt Centrene.

2010:

En ny klinisk randomiseret undersøgelse viste signifikant og langvarig effekt af Øfeldt-Metoden® til rygpatienter – læs nærmere her (punkt C)

2012:

Folketinget ændrede Øfeldt Centrenes placering i sundhedsloven til specialiseret ambulant sygehusbehandling, og de vederlagsfri patienter blev berettiget til sygehustransport.

2017:

Øfeldt Centrene, med 40 ansatte, 500 ugentlige patienter, 40.000 årlige behandlingstimer og mere end 10.000 behandlede patienter fejrede 50-års jubilæum.

2018:

Teddy Øfeldt sikrede med rettidig omhu, før sin død i 2018, at virksomhedens værdigrundlag kunne leve videre ved allerede tidligt at uddelegere ansvaret til næste generation.
Vera Øfeldt indtrådte som administrerende direktør.

2019:

Som alle andre virksomheder følger Øfeldt Centrene også med tidens udvikling og kom på flere sociale medier, her deles bl.a. ud af Øfeldt Centrenes faglige viden og hverdag.